feldenkrais

feldenkrais
Vad är Feldenkraismetoden?
Feldenkrais®metoden är en pedagogisk inlärningsmetod som utvecklar en medvetenhet om hur vår egen kropp fungerar. Metoden utnyttjar det faktum att kroppen är vårt främsta redskap för inlärning.
Feldenkrais®metoden är ett sätt att arbeta med människan för att utöka hennes rörelserepertoar och medvetenhet, förbättra motoriska funktioner och möjliggöra ett rikare och mer varierat uttryckssätt.
Feldenkrais®övningar ger kroppen tillfällen till förbättrad och utökad självbild genom rörelsesekvenser som ger uppmärksamhet åt olika kroppsdelar eller till kroppsfunktioner som är oklara. Den sänkta muskelspänningen som blir följden ger dessutom en ökad möjlighet till att kunna iakttaga ofunktionella rörelsemönster och följaktligen kunna skapa nya rörelsemöjligheter.
Genom Feldenkrais®pedagogik lär du dig att möta och hantera stress eftersom du kommer att på ett tidigt stadium kunna uppfatta signalerna på nedsatt rörelsefunktion, muskelspänning och uttröttning. Du får på sikt ett eget redskap att förebygga spänningsvärk och belastningsskador med.
Feldenkrais®metodens två delar
GRUPPLEKTION
Awareness Through Movement (ATM)
Medvetenhet genom rörelse
Elevernas rörelser leds genom lärarens instruktioner på ett utforskande sätt som involverar muskler, leder, tankeförmåga och sinnesförnimmelser.
Rörelserna är lätta, mjuka och enkla, vilka gradvis kan utvecklas till mer komplicerade rörelser.
Ett viktigt mål för en ATM är att lära sig sin kropps grundläggande funktioner och att bli medveten om själva rörelseprocessen.
Eleverna upplever oftast en omedelbar förändring och förbättring i hållning, andning och rörelseförmåga. Den avspänning och uppmärksamhet som blir följden av en lektion leder till en känsla av fysiskt och emotionellt välbefinnande.
Rörelserna utförs för det mesta på golvet, för att kroppen inte skall behöva arbeta med balanssinne och gravitation, vilket ger nervsystemet den största möjligheten till inlärning. Det finns trots detta även ATM-övningar i sittande och stående position.
INDIVIDUELL LEKTION
Funktionell integrering (FI)
FI är en icke verbal lektion där rörelse-kommunikationen sker genom lärarens händer.
Eleven ligger oftast fullt påklädd på en brits. Ibland förekommer sittande FI eller stående.
Då läraren guidar eleven med sina händer i mjuka, små rörelser, sker en kinestetisk kommunikation direkt via nervsystemet till hjärnan. I samma ögonblick som de omedvetna muskelspänningarna släpper, blir eleven uppmärksam på den nya friare rörelsen eller funktionen. Detta utökar elevens självbild och självuppfattning.
Läraren försöker förmedla en trygg, bekväm och förtroendefull inlärningssituation för att eleven skall känna tillit och kunna slappna av.
FI bygger på fysikaliska principer, biomekanik och en förståelse för mänsklig inlärning och utveckling. Även den s.k. judoprincipen, att gå med kraften, aldrig mot, finns med som ett grundelement.
Individuella lektioner är lämpliga för dig som har svårigheter att delta i en grupp på grund av smärta eller rörelsehinder och för dig som vill nå ett snabbare resultat. Det går också att kombinera individuella lektioner med grupplektioner.
Vem var Moshe Feldenkrais?
Moshe Feldenkrais (1904-1984) utvecklade sin metod i slutet av 40-talet. Han innehade doktorsgrad som maskiningenjör och fysiker och arbetade i Paris tillsammans med Fredric Juliot-Curie inom atomforskning.
Moshe var den förste europé som erhöll svart bälte i judo.
I 30-års åldern fick han emellertid en knäskada som läkaren ville operera. Läkaren kunde dock inte garantera Moshe full funktion igen, varför han tackade nej till operationen.
Med sin tekniska bakgrund, sina kunskaper från judo, sitt intresse för neurofysiologi, barnets motoriska utveckling och sin nyfikenhet, började Moshe för sin egen del att experimentera med mycket små rörelser. Han struntade i det skadade knät och utgick istället från det friska och från helheten. Han experimenterade med rörelser från bäckenet och ryggraden och utförde endast rörelser som var smärtfria.
Moshe lärde sig på detta sätt att gå utan smärta och fick tillbaka full funktion.
Moshe Feldenkrais har författat åtskilliga böcker. Den första boken om Feldenkrais®metoden skrev han redan 1947. Några är även översatta till svenska. (Booklund förlag). Jan Grönholm utkom 1996 (Natur & Kultur) med den första boken om Feldenkrais®metoden på svenska, vilket är lämplig introduktionslitteratur.
”The aim is a body that is organized to move with minimum effort and maximum efficiency,
not through muscular strength, but increased consciousness of how it works”
Moshe Feldenkrais