Skogen påverkar vårt naturliga immunsystem. Den reglerar också kroppens förmåga till en naturlig avslappning. Det Parasympatiska nervsystemet som reglerar lugn och vila stimuleras av att vistas i skogen 50 % mer jämfört med at vistas i stadsmiljö. När man mäter cortisolnivåerna visar det sig att det minskar med 12 % när man vistas regelbundet i skogen jämfört med att vara i stadsmiljö.
Människan har levt i naturen i 7 miljoner år. Vi är skapade för detta. Vi har inte skapats för att bo i städer och stressen som skapas av att bo i städerna. Den moderna människan däremot har under i princip bara på 100 år förändrat livssituationen radikalt och är mångt och mycket påverkad av stress och en slags konformitet och enformig miljö som förekommer i vårt samhälle som försämrar vår fysiska och mentala hälsa på sikt med höjda kortisolnivåer och olika livsförkortande välfärdssjukdomar.
Stress som orsakar till exempel olika små inflammationstillstånd i olika delar av kroppen kan på sikt ligga bakom kroniska sjukdomar eller olika typer av cancer. Stress gör också att förmågan att göra medvetna val, som skulle kunna sänka stressnivåerna, inte görs medvetet utan man väljer t.ex i en stressfylld vardag snabbmat, ensidig kost, eller mat med för mycket snabba kolhydrater. Vilket skapar stress inifrån på mage, tarmfloran och vårt nervsystem.
Svensk forskning visar att naturen kan hjälpa oss att stå emot mental utmattning. Amygdala i hjärnan signalerar när det finns fara och utsöndrar ämnen i kroppen som behövs för att göra en kraftansträngning. Amygdala påverkas av social stress och aktiverar olika ämnen för att klara av ett hot eller en överlevnadssituation, olika mycket beroende på hur staden och samhället ser ut som du lever i. Dessa olika ämnen kan bli skadliga om stressen pågår länge och man inte får tid för återhämtning och kan skapa ångest och depression.
Forskare vill förstå hur olika grönområden i städerna är viktiga för människors mentala hälsa. Grönytor spelar sannolikt en viktig roll i arbetet med att göra städerna sundare. Genom att ge fler människor tillgång till grönytor och natur så kan människor i staden stärka sitt psykiska välmående. Forskning var det gäller människors hälsa kopplat till naturen sker bland annat vid Stanfords universitet i USA.
Skogsbad
I Japan håller det på att utvecklas en metod som kallas Skogsbad för att motverka stress och stimulera vårt immunsystem, för människor som vistas mycket i stadsmiljöer.
Trädens aromatiska ämnen som utsöndras när man berör ett träd är bra för vårt immunförsvar.
Japanska forskare har bevisat att det förstärker vårt immunförsvar och hjälper våra naturliga mördarceller att angripa bland annat cancerceller. Man har kunnat se att dessa celler aktiveras efter ca tre dagar i skogen. Effekten ökar i upp till 30 dagar efter Skogsbad men aktiveras som mest efter tre dagar. Om man vistas regelbundet i skogen kan man bibehålla mördar cellernas hög aktivitet.
Feldenkrais och människan
Feldenkraismetoden baseras på många grundläggande funktioner som människans biologi har utvecklats med under miljoner år nämligen att vi har ett skelett och att våra celler strävar efter att spara på energi om de får möjlighet till det. Att kroppen utsätts för gravitationen och att nervsystemet påverkas av grundläggande fysiska principer. Det som sliter på kroppen är stressämnen och omedvetna rörelser och spänningar. Under de hundratusentals år som människan som art har utvecklats i samklang med naturen, har kroppen anpassar sig till naturen precis som de arter som har ingått i samma ekosystem som människan. Feldenkraismetoden grundar sig på den ursprungliga människans biologi.
Feldenkrais med träd
På Göteborgs Feldenkraisskola ger vi tillfällen till små grupper att pröva på ”Feldenkrais med träd”. Tanken är att vi försöker kontakta trädets nervsystem och erbjuda ett stöd med vårt eget skelett. Det som uppstår efter ett tag är en förändrad andning och hjärtrytm. Känslan av stabilitet blir större och det visuella och emotionella stärks. Upplevelsen av att accepteras och förenas med en annan organism förändrar våra sinnen. Det kan uppstå intressanta upplevelser i kontakt med olika individuella träd som t.ex. skillnader mellan gamla och unga träd. Olika arter upplevs kommunicera olika o.s.v.
Välkommen att höra av dig så arrangerar vi en kurs/promenad i lämplig skog.